den 30 sep, 2018
Därför går trötthet och sötsug hand i hand

Hej fina du,

Hösten knackar på dörren och naturen bjuder oss på en färgsprakande scen blandat med ömsom sol och ömsom stormiga vindar och regn. Många runt omkring oss börjar känna av att yin nu ökar och att yang minskar. Naturens energi börjar gå ner på lågvarv och även vår energi börjar minska. Vi är nämligen också en del av naturens energi och bör följa dess rytm.

Vi på Hermansdal har kinesmedicinen att tacka för så mycket och vi försöker att ge tillbaka genom att skriva här i bloggen och genom vår boken – Nyckeln till Hälsa. Vi vill att fler skall upptäcka den skatt som den Kinesiska medicinen är. Vi vill dela med oss så av vår kunskap och våra erfarenheter så att många fler kan få må bra. Det behöver inte vara svårt, ibland är det så enkelt att det är svårt att tro att det fungerar, med det gör det, vi vet.

Något som vi har hört många besväras av sista tiden är trötthet och med den kommer ett sötsug som man försöker kämpa emot. Vi tänkte att vi skulle förklara hur det hänger i hop sett med kinesmedicinska ögon.

Trötthet och sötsug går ofta hand i hand. Vi är nog många som blir sugna på något sött när vi blir trötta eller tar en liten chokladbit eller kaka till eftermiddagskaffet för att försöka få kroppen att fortsätta vara pigg och effektiv. Men varför blir det så? Handlar det bara om blodsockerhalter eller finns det andra förklaringar och sätt att se på det?  Hur hänger trötthet och sötsug ihop och vad kan du göra för att hjälpa kroppen bli piggare och få sötsuget att minska/försvinna.

I den kinesiska medicinen pratar man om de fem elementen och till varje element hör organ, en smak, en färg, en känsla etc. När det kommer till just trötthet och sötsug är det främst jordelementet som hamnar i fokus. Till jordelementet hör organen mage och mjälte och det är detta element som är huvudansvarigt för att maten vi äter blir till energi i kroppen och kan nära alla de andra elementen med dess tillhörande organ.

Mage och mjälte samarbetar och har i sig en inbördes yin och yang relation, där magen är yang och mjälten är yin. Dessa behöver vara i balans och när vi blir trötta, får brist på energi, oroar oss för mycket och blir sötsugna så är det för att man har en brist på qi i mjälten. Orsaken till att bristen uppstår kan ha flera anledningar men två av de vanligaste orsakerna är maten vi äter och våra känslor.

Att till exempel äta näringsfattig mat och mat som innehåller mycket e-nummer och kemikalier försvagar vår mjälte. Den typen av “mat” gör att mjälten inte har någon bensin att skicka ut i systemet. Vi får soppatorsk helt enkelt. När mjältens qi blir för svag och inte har någon näring att sända ut till kroppens alla organ så kommer den att behöva låna från vårt reservaggregat, det vill säga vattenelementet och njurarna.

Fortsätter vi på vår inslagna bana och inte åtgärdar problemet genom att ändra det som skapat obalansen så kommer tillslut nästa länk i kedjan att bli försvagad även den. Och så är den nedåtgående spiralen i full gång.

Några av de saker som försvagar mjältens qi:

  • Näringsfattig mat med lågt eller inget innehåll av vitaminer, mineraler och spårämnen
  • Snabbmat och halvfabrikat
  • Kall och “rå”/ej tillagad mat
  • Oro och grubbel
  • För lite sömn
  • Känslomässiga trauman

Några av de saker som stärker mjältens qi:

  • Ekologisk (och om möjligt närodlad) mat som är näringsrik och fullproppad med vitaminer, mineraler och spårämnen
  • Lagad mat och då framförallt kokt mat
  • Mat som rotfrukter, säd, bönor, kokta grönsaker, ris och majs
  • Tillräckligt med sömn
  • Sötsaker i form av dadlar och frukt
  • Att vara omtänksam mot sig själv

Det är naturligt den här årstiden att vi är tröttare, vi behöver mer vila och sömn det är naturens rytm och det syns tydligt när vi tittar ut genom fönstret. Det är vi som behöver hitta tillbaka till det som är naturligt för oss och lyssna på kroppens behov och sen rätta oss efter dem.

Så om du är tröttare nu än du brukar kan det vara så att mer sömn är lösningen. Se över vad du äter och var extra noga med det du ger din kropp onormal trötthet är det sättet den försöker tala om för dig  vad den behöver på. Chokladen och kakan är inte lösningen det är som att låna av framtiden med att “kicka” igång kroppen på “konstgjord väg”. När du tillför det den verkligen behöver kommer du bli piggare och ditt sötsug försvinna.

Känner du att du vill ha något sött så kan vi rekommendera dadlar, själva gör vi dadelbollar och har som godis eller till fikat. De är riktiga näringsbomber!!!

  • Dadlar är mycket lätta att smälta för magen och kan därför användas för att leverera energi snabbt.
  • Tillsammans med nötter och mandlar är dadlar ett bra alternativ som mellanmål. Fruktsockret ger dig en energikick som varar länge och får dig att känna dig mättare. Samtidigt stimuleras hjärnaktivitet, genom alla vitaminer du får i dig.
  • Dadlar tillsammans med granatäpplejuice kan ge ett bra skydd mot åderförkalkning, som i sin tur kan orsaka hjärtinfarkt eller stroke.
  • Dadlar är en bra och naturlig källa som innehåller mycket magnesium, vilket är bra för cellernas och leverns funktion.
  • Det finns mycket A-vitamin i dadlar. Det skyddar ögonen och behövs för att synen ska fungera.
  • Nikotinsyran i dadlarna sägs vara ett perfekt medel mot tarmbesvär. Ett regelbundet intag av frukten ökar tillväxten av de nyttiga bakterierna som behövs.
  • Dadlar har även högt fiberinnehåll och en milt laxerande effekt, som eventuellt kan hjälpa den som lider av förstoppning.
  • Magnesiumet som finns i dadlar kan lindra smärta och reducera svullnad.
  • Testa att äta dadlar en timme innan du går och lägger dig. De är rika på aminosyran L-tryptofan, som producerar humörhöjande serotonin och underlättar insomning.

Följ mig gärna på Facebook och Instagram

Hermansdal på Facebook, Hermansdals Gård på Facebook och Hermansdal på Instagram

3 Kommentarer

  1. Superintressant läsning! Det här ska jag och sambon ta åt oss av så att vi båda piggnar till!

    Svara
    • Vad roligt att höra 🙂

      Svara
  2. Så intressant! Vi påverkas också av att det blir mörkare genom att melatoninproduktionen ökar.
    Jag visste inte att dadlar är så nyttiga. Tycker inte om smaken men det kan kanske vara värt att stå ut med den?

    Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Liknande inlägg

Nyckeln till Hälsa

(15 kundrecensioner)

399.00 kr inkl. moms

Tina Göransson

Jag är författare och hälsoinspiratör som brinner för friskvård, djur och natur. Jag har gjort en egen hälsoresa och vill dela med mig av min kunskap och erfarenhet. Jag vill ge människor förståelse och verktyg så att de kan hjälpa både sig själva och sina djur till ett bättre mående på alla plan. 

Mat som medicin

Webbkursen är till för dig som vill skapa de bästa förutsättningarna för att må bra och nå ett fysiskt och känslomässigt välbefinnande genom visdom från den kinesiska medicinen.

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på vårt spännande nyhetsbrev! Minst en gång i månaden kommer ett inspirerande och givande nyhetsbrev med tips på hur du tar han om dig själv och dina djur. I nyhetsbrevet ger jag dig goda recept, inspiration, erbjudanden och verktyg för att må bättre i kropp och själ.

Genom att fylla i detta formulär registrerar du dig för att ta emot våra e-postmeddelanden och du kan avsluta prenumerationen när som helst.

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest

Share This