Är du trött?
den 10 sep, 2017

Hej fina bloggläsare,

Har du som många andra vi träffat senast veckan, drabbats av trötthet ?En trötthet som du inte förstår orsaken till, du känner dig orkeslös och det vanliga livet känns trögare, det går inte lika lätt att ta sig för saker.

För det första, du är inte ensam, och för det andra, har det troligtvis en helt naturlig förklaring. Häng med så ska vi förklara för dig hur man ser på det ur ett kinesmedicinskt perspektiv.

Naturens energi är i förändring, det är bara att se sig omkring.

Har du observerat att naturens energi börjar skifta nu när sensommaren är här och hösten står för dörren? Hos oss här i de småländska skogarna kan man se hur löven börjar skifta färg och dala ner till marken, sommarens blommor börjar vissna och kvällar och mornar blir mörkare. Det är naturens normala cykel och de flesta av oss tycker inte det är något konstigt med det. Men det som de flesta av oss inte reflekterar över är att det som sker i naturen även sker i våra kroppar. Sommaren är mest yang av alla årstiderna, vilket innebär att vi har mest kraft och energi under sommaren. När sensommaren kommer börjar yang att minska, och yin växer sig större.  Yin och yang kan beskrivas som vila och aktivitet, det innebär att vi nu gått förbi vår mest aktiva och energifyllda tid på året sommaren och precis som naturen, drar sig kroppens energi inåt. Vi mår inte bra av hålla samma tempo och aktivitetsnivå som fick oss att må toppen för en månad sedan.

Att energin minskar och vi känner oss lite tröttare är helt normalt. Men den senaste veckan så har många som vi träffat, beskrivit att de varit onormalt trötta och de förstår inte varför. En del skyller tröttheten på det grå vädret och regnandet, och även om de inte förstår på vilket sätt, så finns det faktiskt en viss sanning i det. Det är nämligen så att sensommaren är den årstid som hör till jord-elementet och vars klimatfaktor är fukt.

Fuktens tid är här! Det känns ute och har man en obalans i sitt jord-element och för mycket fukt i kroppen, kommer man förmodligen känna sig väldigt mycket tröttare både denna årstid, samt om vädret är extra fuktig ute. Fukten gör allt trögt och tungt, den saktar ner och gör det svårare för qi att cirkulera som den ska i kroppen.

Några vanliga symptom som tyder på att du har för mycket fukt i kroppen:

 • Trötthet
 • Svullen/ödem eller en känsla av att känna sig svullen
 • Övervikt, viktuppgång
 • Svårt att gå ner i vikt
 • Sötsug
 • Kroppen känns tung och trög att röra
 • Värk i kropp och leder
 • Huvudvärk
 • Täppta bihålor, värk i bihålor
 • Illamående
 • Lös avföring

Känner vi att vi påverkas av det fuktiga vädret ute och naturens skiftande energi, så finns det faktiskt saker som vi kan göra själva för att må bättre.

Har vi mycket fukt i kroppen så kommer vi att känna av den mer nu när det finns mer fukt ute. Något vi kan göra är att hjälpa kroppen, är att inte tillföra ännu mer fukt i form av det vi äter. På det sättet hjälper vi då kroppen att ”torka” upp lite. Generellt kan man säga att mjölkprodukter, socker, vetemjöl, konstgjorda födoämnen, energidryck och rå, kall mat bildar fukt i kroppen. Tillför vi hela tiden ny fukt, klarar kroppen inte av processen med att göra sig av med den fukt den har. Vi fyller på bägaren hela tiden.

Saker som hjälper kroppen att göra sig av med fukt är till exempel: 

 • Adzukibönor, både avkoket och bönorna
 • Te på ekologiskt torkat apelsinskal

 

Vill du lära dig mer och förstå din kropp, samt få en bättre hälsa?

Håll utkik för den 1 december kommer vi att presentera vår bok om den kinesiska medicinen. I den kommer vi  förmedla kunskapen, klokheten, naturligheten och den skattkista av verktyg som finns i den kinesiska medicinen för att hålla sig frisk och vital. Vi kommer på ett lättförståeligt sätt, ge dig kunskap om  den kinesiska medicinens grunder och förståelse för hur ohälsa hänger ihop med hur vi lever. Vi kommer hjälpa dig att analysera dina obalanser. Vi ger dig även den kunskap och de verktyg du behöver för att leva livet på ett hälsosamt sätt och balansera kroppen så långt det är möjligt i självhjälpsformat.

Du kan redan nu förbeställa boken i vår webbshop http://hermansdal.com/store

Vi reserverar oss för ev. slutförsäljning av första tryckningen. Vid slutförsäljning kommer boken finnas åter för leverans efter ca 3 veckor. Vill du vara säker på att få boken levererad innan jul bör du förbeställa redan nu. 

Vill du läsa och lära dig om den Kinesiska Medicinen så inspireras gärna av våra tidigare blogginlägg:

Klicka här för att komma till våra PODDINSPELNINGAR

Varma Kramar från Hermansdal

Tina & Annelie

Följ oss gärna på Facebook:

Hermansdal

Hermansdals EKO

Tina/QiWell – Kinesisk Medicin & Healing

Välkomna in på hemsidan:

www.hermansdal.com

För att prenumerera på vår blogg, klicka på knappen nedan, ni kommer då till Blogkeen där ni klickar på ”Prenumerera-knappen” som finns i menyn till vänster. 

HERMANSDAL

Följ mig gärna på Facebook och Instagram

Hermansdal på Facebook, Hermansdals Gård på Facebook och Hermansdal på Instagram

2 Kommentarer

 1. Jag ser verkligen fram emot att få läsa er bok om kinesisk medicin och att få ta del av den kunskapen.

  Svara
  • Vad kul att höra 🙂 Den är fantastisk i all sin naturlighet <3

   Svara

Trackbacks/Pingbacks

 1. Livsandarna inom den Kinesiska Medicinen… - […] Är du trött? […]
 2. Livets Eld – Moxa vad, hur, varför… - […] Är du trött? […]
 3. Har du en ”TRÄ-personlighet”? - […] Är du trött? […]
 4. Mat är medicin… - […] Är du trött? […]
 5. Vägen behöver inte vara spikrak för att nå målet - […] Är du trött? […]
 6. Att få ordning på känslorna viktigare än du tror… - […] Är du trött? […]
 7. Kinesisk medicin är så mycket mer än bara akupunktur… – HERMANSDAL - […] Är du trött? […]
 8. Är man energikänslig behöver man ett starkt immunförsvar – HERMANSDAL - […] Är du trött? […]

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Liknande inlägg

Hittar du dina ljusglimtar?

Hittar du dina ljusglimtar?

Hej fina du, Skönt med lite snö och vinter som lyser upp i tillvaron. Jag är hemkommen efter en resa genom vårt långa...

läs mer

Ny webbkurs

Nu släpps Mat som medicin 2021

Kursen är till för dig som vill skapa de bästa förutsättningarna för att må bra och nå ett fysiskt och känslomässigt välbefinnande genom visdom från den kinesiska medicinen.

Rea!

Nyckeln till Hälsa

(15 kundrecensioner)

399.00 kr 299.00 kr inkl. moms

Tina Göransson

Jag är författare och hälsoinspiratör som brinner för friskvård, djur och natur. Jag har gjort en egen hälsoresa och vill dela med mig av min kunskap och erfarenhet. Jag vill ge människor förståelse och verktyg så att de kan hjälpa både sig själva och sina djur till ett bättre mående på alla plan. 

Arkiv

Följ Hermansdal

error: Content is protected !!

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på vårt spännande nyhetsbrev! Minst en gång i månaden kommer ett inspirerande och givande nyhetsbrev med tips på hur du tar han om dig själv och dina djur. I nyhetsbrevet ger jag dig goda recept, inspiration, erbjudanden och verktyg för att må bättre i kropp och själ.

Genom att fylla i detta formulär registrerar du dig för att ta emot våra e-postmeddelanden och du kan avsluta prenumerationen när som helst.

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest

Share This