den 16 jan, 2022
Är du redo för vårenergin

Hej fina du,

Vädret växlar snabbt nu ena dagen massor med snö, plogbil och sandning av isig gårdsplan. Sen smälter all snö och is bort över natten och lämnar en massa gegga överallt. Jag blir åter påmind om varför jag uppskattar snön. Inte bara för att den lyser upp och hör vintern till utan för att den faktiskt underlättar mitt vardagsliv. Det är en enorm skillnad på att ha ett gäng hundar och katter som går ut och in när det är snö jämfört med när det är gegga överallt 😉 Fördelen med att snön försvinner är att jag får tillbaka min ridbana. Inget ont som inte har något gott med sig 🙂

Veckorna går så fort att jag inte hinner med. Halva Januari har redan passerat och för varje dag blir det ljusare längre. De dagar solen tittar fram känner jag hur livet återvänder och hur hela jag fylls med energi och inspiration. Tråkigt nog har man åter infört restriktioner som gör att det inte är möjligt att hålla varken kurser eller träffa människor som man vill. Förhoppningsvis så lättar det av när vårsolen tittar fram igen. Vi får lära oss att leva med Covid virus precis som med alla andra virus och tänka på att stärka vårt försvar istället och skydda de svaga.

Kinesisk medicin följer naturen

I den kinesiska medicinen, är det viktigt att man följer naturens energi för att hålla sig frisk och stark. Gör vi inte det tar vi av våra inre reserver. Vintern är till för att ladda batterierna så att livsenergin som bor i njurarna kan fortsätta vara stark och flöda fritt under hela livet. Vintern är vatten-elementets årstid och de organ som kinesiskt tillhör vatten är njurar och urinblåsa.

Vattenelementet är moder till träelementet och har vi en stark mor kommer hon att kunna ta hand om sitt barn på ett bra sätt. I praktiken så betyder det att om vi har skött om oss själva över vintern kommer vi att vara starkare när våren kommer och yang stiger i naturen. Det är då vi ska ha kraft att sätta planeringen vi gjort under vintern i verket.

Vintern ska vara lugn och stilla

Det finns ett lugn under vintern som jag passar på att njuta av så länge det bara går. När våren kommer blir det full fart på alla plan. Lägg märke till hur du upplever din energinivå. Börjar du få mer energi och lust att göra saker nu? Det känner jag. Jag har massor med projekt jag vill sätta igång med. Det bästa är att jag kommer ha kraft att göra det när det blir dags

Den där spirande inspirationen och lusten att göra saker kommer när njurarnas batteri är laddat. Trots ett högt tempo den här vintern har jag lyckats hålla balansen och laddat istället för att ta av mig själv. Jag känner en stor skillnad från tidigare år.

När livet blir fyllt av en massa måsten som man inte har kraft och energi till suger det rejält med energi. Det är en oerhört frustrerande känsla. Allt blir ett måste och ingenting är roligt. Även saker som man i normala fall tycker om dränerar. Jag känner igen känslan och kommer ihåg hur det var.

Vägen tillbaka

Jag tackar den kinesiska medicinen (och lite annat) 😉 för min hälsa och inspiration. Tack vare de verktyg och den förståelse jag fått för hur kroppen fungerar och vad den behöver håller jag mig frisk och vital. Jag vet att det jag skriver om verkligen fungerar.

Det är ingen “quickfix” även om det ibland kan vara det. När vi förstår kropp och själ utifrån den kinesiska medicinen och använder de verktyg som finns kan vi balansera kropp och själ och hitta balansen så att vi mår bra igen. Både fysiskt och känslomässigt. Det går att komma tillbaka och “bli sig själv”. Vi behöver bara förstå vad det var som fick oss att må dåligt och bli svaga eller sjuka. Vad var det som bröt ner oss?

Här kommer några vintertips från Hermansdal

Hur du kan göra för att stärka och balansera din kropp under vintermånaderna, för att du i vår när träelementet träder in skall kunna använda kraften du lagrat till att sätta fart.

 • Vila mycket och sov fler timmar per natt. (Enligt gamla kinesiska böcker ska man under vintern lägga sig tidigt och sova till solen går upp. Detta stärker och balanserar kroppen och vatten-elementet.)
 •  Ät varm mat ( ugnsrostade rotsaker och grönsaker med värmande kryddor tillexempel )
 • Drick varm dryck (ej het)
 • Använd värmande kryddor i maten, såsom ingefära, kanel, kardemumma, vitlök och peppar
 • Håll kroppen varm, klä dig varmt, tänd en brasa, ta ett varmt bad. Det är viktigt att man aldrig låter kroppen bli kall, även om man inte tycker att man fryser. Varma fötter är A och O.
 • Lyssna på klassisk musik
 • Drick avkok på färsk ekologisk ingefära.
 • Gör fotbad på avkok av färsk ekologisk ingefära, det värmer hela kroppen och kan även hjälpa de som har sömnproblem om fotbadet görs på kvällen.

Naturlig i en onaturlig värld

Min önskan är att inspirera dig till att prova. Känn, lyssna, reflektera och bli din egen bästa, trognaste vän som alltid ställer upp på dig själv. Respektera dig själv och dina behov. Om alla förstod vilken kraft det är i att äta “rätt”, lyssna på sig själv och ge sig själv det man behöver så skulle den kinesiska medicinen sprida sig och praktiseras i varje hem. Den skulle bli en del av vår vardag och vi skulle klara oss från förkylningar, vinterkräksjukor, PMS, magproblem och värk på ett helt annat sätt. Inte ens Covid skulle skrämma oss!!! Vi behöver hitta tillbaka till det som är naturligt för oss i den här onaturliga världen. Vi behöver stanna upp och lyssna och inte springa fortare.

Följ mig gärna på Facebook och Instagram

Hermansdal på Facebook, Hermansdals Gård på Facebook och Hermansdal på Instagram

2 Kommentarer

 1. Tack Tina!
  Du skriver alltid så inspirerande och uppmuntrande! Tacksamt tar jag emot dina tips och råd och igår, innan jag läst din text, så gjorde jag ugnsrostade rotfrukter med vitlök! Kroppen vet vad den behöver.

  Svara
  • Tack för dina fina ord <3
   Håller med förstår vi bara signalerna så är kropp och själ fantastiskt kloka och talar om precis vad vi behöver för
   att kunna balansera det som inte är i harmoni 🙂

   Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Liknande inlägg

Nyckeln till Hälsa

(15 kundrecensioner)

399.00 kr inkl. moms

Tina Göransson

Jag är författare och hälsoinspiratör som brinner för friskvård, djur och natur. Jag har gjort en egen hälsoresa och vill dela med mig av min kunskap och erfarenhet. Jag vill ge människor förståelse och verktyg så att de kan hjälpa både sig själva och sina djur till ett bättre mående på alla plan. 

Mat som medicin

Webbkursen är till för dig som vill skapa de bästa förutsättningarna för att må bra och nå ett fysiskt och känslomässigt välbefinnande genom visdom från den kinesiska medicinen.

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på vårt spännande nyhetsbrev! Minst en gång i månaden kommer ett inspirerande och givande nyhetsbrev med tips på hur du tar han om dig själv och dina djur. I nyhetsbrevet ger jag dig goda recept, inspiration, erbjudanden och verktyg för att må bättre i kropp och själ.

Genom att fylla i detta formulär registrerar du dig för att ta emot våra e-postmeddelanden och du kan avsluta prenumerationen när som helst.

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest

Share This